Mausi kolis Kassijaama

Lugu laudakass Mausist, kes elab nüüd Kassijaamas
Mausi minevikust teame niipalju, et esimene eluaasta möödus tal veiselaudas koos kümnete teiste temasarnaste kassidega – kes seal sündinud, kes kodus jäänud üleliigseks ja lauda lähedale poetatud, kes sealsamas surnud…. Aastaid on loomaarstitudengid sealt päästnud kassipoegi ja ühingutega koostöös steriliseerinud sealseid metsikumaid kasse ning sõbralikematele kodusid otsinud.
Nii jõudis ka Mausi, räsitud ja räpasena, lõpuks kliinikusse ja hoiukodusse. Võiks ju loota, et esmased protseduurid tehtud, saab hakata juba käpaga kodu kompama, mida juba ühe kuulutuse näol ka märtsikuus tehtud sai, kuid kahjuks alati nii kergelt ei lähe – nimelt märkas valvas hoiukodu ühel hetkel, et Mausil on köhahood. Taas võeti käppade alla kliinikukülastused, tehti kopsuusside vastased kuurid ja tabletiravi antibiootikumidega – seekord lausa neli nädalat, kuid köha ei taandunud ja röntgenpilt ei näidanud ka paranemismärke, mistõttu jäi kahtlus astmale 🙁
Valik oli alustada ka hormoonravi ja vaadata, kas köha vastab, või minna diagnostikaga edasi, et saada täpne diagnoos ja paika parim raviplaan saadud tulemuste alusel. Vastu sai võetud otsus minna diagnostikaga edasi, et võimalik tulevane kodu saaks juba täieliku infoga kassi ja nii läks Mausi Eesti Maaülikoolis protseduuridele bronhoskoopia ja bronhoalveolaarne lavaaž. Nende käigus vaadatakse endoskoobiga üle hingamisteed ja võetakse kopsudest proov, mis annab infot sealsete rakkude kohta.
Mausit endoskoobiga vaadates oli näha hingamisteedes veidi lima ning harjaga proovi võtmisel ja endoskoobiga limaskesta vastu minnes tekkis kergelt veritsus – see mida nähti, ei kõlanud väga hästi ja olime valmis halvimaks. Ootasime kannatamatult vastuseid, et minna raviga edasi, kui on, kuhu minna… ainult et – proov oli korras. Üks bakter kasvas küll proovist välja, kuid tegu on ka normaalses mikroflooras esineva bakteriga, mis analüüsitulemuste järgi juba antibiootikumiravile oleks pidanud alluma. Ja olimegi tagasi nullpunktis – meil polegi diagnoosi… Rõõmustada võime, et tõenäoliselt ei ole tegu ka algselt kahtlustatud astmaga, kuid mis siis köhimist on põhjustanud, jääb hetkel teadmata. Pidime otsustama, kas teeme veel ühe antibiootikumi- ja hormoonravikuuri vaatamaks, kas köha allub, või ootame ja vaatame. Otsustasime, et anname Mausile aega ja ei hakka hetkel tegema läbi uusi tabletikuure – küll jõuame vajadusel ka nendeni.
Mausi tervise kohta vastuste otsimine on võtnud Kassijaama kassast 691 eurot ning kuigi oodatud täpseid vastuseid me küll ei saanud, hindame väga sedagi, mis info meil on nüüd olemas.
Täname hoiukodu, kes on Mausi eest nii hästi hoolitsenud ja temaga palju vaeva näinud 😻
Kassijaamas oldud lühikese aja jooksul me Mausi köhimist ei ole märganud. Ei ole võimatu, et tema tervise paranemisele aitab kaasa ka keskkonnavahetus.
Mausi on sõbralik kõlava nurruga kassipoiss, vanust umbes kaks aastat. Oleme lootusrikkad, et Mausi õnn jätkub. Tal vedas, et ta päästeti mitte just kõige parematest elutingimustest laudas. Vedas, et talle leidus kosumise perioodiks hoiukodu ja et ta sai igakülgset abi oma tervisele.
Nüüd on Mausi ametlikult jaamakass ja usume, et leiame talle hea kodu, kes oskab hinnata, et kassi tervist on juba niipalju uuritud ja võtab vastutuse, kui seda tulevikus veel on vaja teha.